Formgivare

_UGE7961.jpgSpångs strävar efter att skapa och bevara möbler med nordisk prägel och därför faller det sig naturligt att vi samarbetar med designers från våra nordiska länder. Träslag som björk, ek och furu, som bearbetas med vördnad och erfarenhet, ställs i fokus för att upprätthålla och bevara vår traditionella hantverkskultur. Med träslagen i symbios med levande tyger vill vi skapa innovativa men samtidigt tidlösa möbler med god komfort.

Ola Wihlborg

ola_wihlborg_11064_1.jpgOla Wihlborg född 1974 i Stockholm. Har en bakgrund inom tillverkningsindustri och är utbildad på Beckmans Designhögskola. Har arbetat som frilansande möbel och produktformgivare sedan 2004 och formger allt från möbler och belysning till dekorativa objekt och köksredskap med uppdrag för såväl svenska som internationella företag. Genom åren har han mottagit flera priser för sin formgivning bland annat två Red Dot Design.

Chiqui Mattson & Jan Hellzen

IMG_1469.jpgJan Hellzen född 1938 i Stockholm och uppvuxen i möbelhandlarfamilj. Arbetade på IKEA under 70 och 80 talet. De mest uppmärksammade och långlivade produkterna Jan ritat är LACK-bordet och LACK-hyllan. Startade det egna företaget Jan Hellzen Design 1987 och har arbetat som designer och inredningsarkitekt. Representerad på Nationalmuseum i Stockholm med bordet LACK.

 

Chiqui Mattson född 1947 på Åland. Började sin designbana på NK Designstudio 1965 under Astrid Sampes ledning. Startade egna Chiqui Mattson design 1973 och har sedan dess arbetat som designer, utställningsarkitekt, inredningsarkitekt samt projektledare.

Har designat textil och pappersprodukter, frimärke, mattor mm. för företag som Almedahls, Durotapeter, Eco tapeter, Frösö Handtryck, Kasthall, Klippan Yllefabrik, Venilla, Itoman m.fl. Representerad på Nationalmuseum, Designarkivet/Kalmar Konstmuseum, Röhska Museet, Linköping Museum.

 

Chiqui Mattson och Jan Hellzen har arbetat med gemensamma designprojekt och inredningsprojekt sedan 1988 för uppdragsgivare som Kasthall, Skansen, Vasamuseet, Nordiska Museet m.fl.

 

Stefan Spång/Spångs Möbel AB tillverkade de soffor som Chiqui och Jan ritade för Nordiska Museet. Chiqui och Jan har under åren fått ett flertal utmärkelser. SOFFA VISIT fick 1999 utmärkelsen: Utmärkt Svensk Form. Stefan Spång/Spångs Möbel AB var tillverkare.

Harald Spång

Harald SpångPå 1940 och 1950 talet talade man inte så mycket om designers. Man tog fram en soffa, fåtölj eller pall ihop med snickeriet. En ide blev en soffgrupp som kunde säljas över hela Sverige. Harald Spång tog fram soffgrupper som var mycket säljande.

Eftersom Ikea hamnade vid nuvarande museet,100 meter från där Spångs redan låg, var kontakterna täta mellan Harald Spång och Ingvar Kamprad. Spångs var en av de fem första leverantörerna av stoppmöbler till Ikea.

"Nu jäklar ska vi göra en modell Harald" sa Ingvar, satte sig på golvet och lade in en pris snus berättade Harald.

Många storsäljare togs fram åt Ikea på 1950-1960 in på 1970 talet, ofta egna, ibland t.ex. med Gillis Lundgren och Bengt Ruda.

Harald arbetade mitt i denna häftiga utveckling med att ta fram egna modeller t.ex. modell Astrid som vi nu hos Spångs tagit upp igen.

Stefan Spång

_UGE7922.jpgAtt finna nya vägar och ideer är en möjlighet att ta sig fram på. Det fick man tidigt lära sig, ofta slitsamt, ibland lyckosamt.

Stefan Spång har genom åren formgivit, producerat och sålt soffor och fåtöljer till möbelbutiker i såväl Norge som Sverige.

Samarbetet med andra firmor och arkitekter har tidvis varit stort och givit Spångs stor erfarenhet och kunskap. Prototyper och serietillverkning har tagits fram åt bl.a Blå Station, Invacare, Brio, Ikea, Abstracta.

Bland arkitekter kan nämnas Stefan Borzelius, Fredrik Mattsson, Christine Schwarzer, Jan Hellzen, Lars Engman m.fl.

Efter att i många år ha arbetat för en mängd uppdragsgivare, går nu pendeln tillbaka till ursprunget med ett eget sortiment, så som Spångs en gång startade.

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.